Deprecated: Required parameter $country follows optional parameter $original_fieldset in /var/www/vhosts/boycottbooks.com/webspace/httpdocs/boycottbooks.com-wordpress/wp-content/plugins/woo-checkout-field-editor-pro/public/class-thwcfd-public-checkout.php on line 205 Interview met Dr. Tessa Vossen over Onmogelijk - BOYCOTT

Uitgeverij BOYCOTT

BOYCOTT geeft bijzondere prentenboeken van ‘s werelds beste hedendaagse illustratoren uit. Gedrukt op het beste papier.

‘s werelds beste prentenboeken

Als uitgever willen we de beste hedendaagse kinderboeken van nieuwe getalenteerde illustratoren uit binnen- en buitenland op de markt brengen. We zijn blij te zien dat er wereldwijd een nieuwe trend is ontstaan waarin illustratoren zelf hun boeken maken ook als auteur. Daardoor zien we meer prenten die niet alleen de tekst ondersteunen, maar ook los van de tekst schitteren.

Ons fonds

Alle boeken in onze catalogus sluiten aan bij het uitgangspunt van onze uitgeverij: uitzonderlijke prentenboeken die de lezer meene- men op avontuur, de verbeelding prikkelen en iets belangrijks te vertellen hebben. Niet alleen aan kinderen, maar aan iedereen die het kan waarderen.

Interview met Dr. Tessa Vossen over Onmogelijk

In het boek ‘Onmogelijk’ van Catarina Sobral legt een kindwetenschapper aan een vriendje uit hoe het universum is ontstaan, van de oerknal tot het ontstaan van de mens. Het gaat om een ingewikkelde materie, die zelfs volwassenen soms moeilijk begrijpen. De kindwetenschapper probeert op een toegankelijke, grappige manier het onvoorstelbare voorstelbaar maken. Dr. Tessa Vossen onderzoekt en ontwikkelt lesmateriaal over sterrenkunde in het basisonderwijs. Tessa las met plezier ‘Onmogelijk’ en deelde haar video-recensie. Wij stelden ook nog enkele vragen aan Tessa over haar job, haar liefde voor wetenschappen en de onontdekte geheimen van het universum.

Hoi Tessa. Jij hebt ons boek ‘Onmogelijk’ gerecenseerd. Kan je ons wat meer over jezelf vertellen?
Ik ben Tessa Vossen, 29 jaar en heb een gezinnetje met een dochter van 10 maanden oud. Ik werk bij de Universiteit Leiden als onderzoeker. Ik doe onderzoek naar onderwijs. Op dit moment gaat mijn onderzoek over lesmateriaal over sterrenkunde. Daarvoor ontwikkelen en onderzoeken we lessen voor de basisschool, waarmee we willen laten zien: sterrenkunde is voor ieder kind! Eén van mijn projecten is een lessenserie ‘Reis naar een zwart gat’,
hier gratis te downloaden voor leerkrachten van bovenbouwklassen op de basisschool.

Hoe is jouw liefde voor wetenschap gegroeid?
Mijn interesse in wetenschap heeft zich over de jaren heen opgebouwd. Als klein meisje was ik erg onder de indruk van het planetarium in Artis en ging ik vaak naar de kinderboerderij. Ik schreef ook informatiebordjes uit musea over, bijvoorbeeld over hoe wolken zich vormen in de lucht. Ik had veel interesse voor de wereld om ons heen en wilde weten hoe de natuur in elkaar zat. Daarom ben ik uiteindelijk ook biologie gaan studeren.


Wat heb je gestudeerd om nu onderzoek te doen naar onderwijs over sterrenkunde?
Ik heb dus eerst biologie gestudeerd en heb daarna vier jaar gewerkt aan mijn proefschrift over onderzoekend en ontwerpend leren in de bètavakken op de middelbare school. Bètavakken zijn vakken in de exacte wetenschappen, zoals wiskunde, natuurkunde of scheikunde.


Welk onderwerp interesseert jou het meest?
Op dit moment zou ik heel graag willen weten hoe we het onderwijs zo kunnen maken dat alle kinderen evenveel kansen krijgen. Ik zou het mooi vinden als we kinderen kennis kunnen laten maken met een wereld van de bètawetenschappen waarin ze zichzelf en hun eigen interesses en talenten ook terugzien.


Zijn er nog enkele geheimen in het universum die je wil delen met ons?
Geheimen van het universum zijn er nog genoeg! Zo weten we bijvoorbeeld nog steeds niet precies waar alle materie heen gaat die in een zwart gat wordt gezogen… En over materie gesproken: het meeste ervan in het universum kunnen we niet eens zien! Zo’n 96% van het heelal bestaat uit deze zogenaamde ‘donkere materie’ en van wat we kunnen zien is er slechts 1% in kaart gebracht. Er zijn dus nog veel vragen over het universum te beantwoorden. Ik hoop dat de kinderen die deze vragen nu stellen de wetenschappers van morgen worden.