Zilveren Penseel voor ‘De pittige pruim die een pop werd’

De pittige pruim die een pop werd is de winnaar van de Zilveren Penseel, de vakprijs voor de beste kinderboeken van het afgelopen jaar. Het boek, geschreven door Vojtěch Mašek en geïllustreerd door Chrudoš Valoušek, is in het Nederlands uitgegeven door de nieuwe prentenboekenuitgeverij BOYCOTT (vertaling Edgar de Bruin).

Juryrapport

De Penseeljury schreef in het juryrapport over De pittige pruim die een pop werd: “Op het omslag van dit grote boek prijkt een Pinokkioachtige houten pop, maar de voorplaat als geheel maakt meteen duidelijk dat het hier om meer gaat dan een eigentijdse interpretatie van Pinokkio’s avonturen. De Tsjechische illustrator Chrudoš Valoušek vertelt het verhaal van een pruimenpit in een bijzondere techniek van illustreren, kleurgebruik en belettering. Waarbij ieder van die elementen uitstekend samengaat met de tekst. Afwisselend zijn er grote monumentale prenten en stripachtige afbeeldingen. Met name het gebruik van felle fluorescerende kleuren geeft de illustraties een bijzondere uitstraling. De spreads zijn als een groot gebaar, als een uitroepteken. De kleinere illustraties fungeren eerder als commentaar of uitbreiding. Letterlijk alles vraagt aandacht in dit bijna nostalgische avonturenboek. De robuuste typografie, de prachtige beginkapitalen, de illustraties die aan de tekst steeds andere dimensies toevoegen. Hoe langer je kijkt, hoe meer je ziet. Met zijn weerbarstige stijl van tekenen die aan houtsneden doet denken en met het gebruik van fluorescerende kleuren, voegt Valoušek aan een ogenschijnlijk Oost-Europees concept een hoogst moderne dimensie toe. Misschien vraagt dit boek een kleine gebruiksaanwijzing, maar het zal kinderen zeker uitdagen tot een nieuwe of andere manier van kijken en lezen. Met dit prachtige boek heeft Uitgeverij BOYCOTT zichzelf meteen op de kaart gezet. De jury ziet uit naar meer uitgaven van deze kleine enthousiaste uitgeverij en het bijzondere werk van Valoušek.”

Expositie @ Mini Galerie van 8 t/m 31 augustus

Uitgeverij BOYCOTT presenteert deze zomer een speciale expositie van het bekroonde boek De pittige pruim die een pop werd bij Mini Galerie in Amsterdam. Tijdens de expositie zijn de originele kunstwerken van het boek te zien – de linosneden, zwart-witprints en de schetsen van de Tsjechische illustrator Chrudoš Valoušek. Tevens zijn er ook linosnede workshops voor kinderen op de zondagochtend. Lees verder over de expositie >>